Όπλα πυρομαχικά, ακόμα και αεροπλάνα ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την Ευρώπη, στην ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε ευρέως, επίσκεψή
του στις Βρυξέλλες, η οποία πάντως δεν ήταν χωρίς αντιδράσεις.Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν βγει νικήτρια από τον πόλεμο με τη Ρωσία. “Ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε σε μια ομιλία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του “μια Ουκρανία που νικά”. Η Ουκρανία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, όμως η διαδικασία ένταξης παίρνει αρκετά χρόνια. Οι συγκεκριμένες κινήσεις ήταν περισσότερο συμβολικές, καθώς η χώρα είναι σε πόλεμο με την Ρωσία.
Η ομιλία στη Βουλή
Ο Ζελένσκι είπε πως το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι σε μια ιστορική όπως τη χαρακτήρισε επίθεση από τη Ρωσία. «Ευρώπη, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου. Εμείς, οι Ουκρανοί, στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς», είπε. Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. «Ευχαριστώ όλους που συνδράμουν την Ουκρανία με τα απαραίτητα: όπλα και πυρομαχικά, ενεργειακό εξοπλισμό και καύσιμα, χιλιάδες πράγματα που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εν μέσω ολοκληρωτικού πολέμου”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Σας ευχαριστώ για τη στάση σας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ και επευφημούμενος από τους ευρωβουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν για αρκετά λεπτά. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου. Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», είπε ο Ζελένσκι.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ευρωβουλή και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία. Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, περίπου έναν χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Σαρλ Μισέλ και η αντίδραση της Μελόνι
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. «Καλώς ήρθατε σπίτι σας, καλώς ήλθατε στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συνέχισε: «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο». Ο Ζελένσκι έφτασε αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν αυτός που προσκάλεσε τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Αλλά η πρόσκληση προκάλεσε την αντίδραση της πρωθυπουργού της Ιταλίας. Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μελόνι χαρακτήρισε «άτοπη» την πρόσκληση του Μακρόν. «Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα. Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε η Μελόνι. Χωρίς να εξηγήσει ακριβώς τι εννοούσε με το «άτοπη».
Η ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής
Μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι πήρε μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Ζελένσκι , ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.
Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με μερικούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λιντς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στην ομάδα των συνομιλιών που θα γίνουν μαζί με τους ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας.