Ένας αστυνομικός και η πρέσβειρα του Λιβάνου συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων της σπείρας που «ξηλώθηκε» από την ΕΛ.ΑΣ. για κλοπές σε σπίτια σε
Αττική και Αχαΐα.Τα μέλη του κυκλώματος εισέβαλαν στις 9 Δεκεμβρίου 2022 στο σπίτι αστυνομικού στο Περιστέρι ψάχνοντας για μετρητά και κοσμήματα. Πρόκειται για την ίδια σπείρα που είχε εισβάλει από τις 16.00 έως τις 21.00 της 1ης Οκτωβρίου 2021 στο διαμέρισμα όπου ζει η πρέσβειρα του Λιβάνου στο Χαλάνδρι. Η πρέσβειρα, όπως και ο αστυνομικός, απουσίαζε την ώρα της κλοπής, την οποία διαπίστωσε με αρκετές ώρες καθυστέρηση.
Η «έδρα» των δραστών ήταν το Ζεφύρι. Από εκεί κατάστρωναν τα «σχέδιά» τους. Εντόπιζαν απομακρυσμένες κατοικίες, στις οποίες εισέρχονταν από τα μπαλκόνια, αφού προηγουμένως είχαν κάνει κατόπτευση και παρακολούθηση του χώρου για να βεβαιωθούν ότι απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες. Η «αδυναμία» τους ήταν τα ρολόγια και οι χρυσές αλυσίδες.
Πριν κάνουν τις κλοπές συνεννοούνταν για το ρόλο του καθενός. Ο 30χρονος αρχηγός συντόνιζε τα μέλη της οργάνωσης και έδινε εντολές, ενώ πολλές φορές εισερχόταν στις οικίες, ερευνούσε τους χώρους, λάμβανε ενημέρωση από τον τσιλιαδόρο και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφαιρούσε τιμαλφή, χρήματα και αντικείμενα.
Ο 26χρονος, βασικό μέλος της ομάδας και συγγενικό πρόσωπο του αρχηγού, μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας παραβίαζε μπαλκονόπορτες, εισερχόταν στα σπίτια και αφαιρούσε διάφορα τιμαλφή και αντικείμενα, ενώ ο 44χρονος, διέθετε το όχημά του προς εξυπηρέτηση της ομάδας ακόμα κι αν δεν συμμετείχε στην κλοπή, ενώ όταν συμμετείχε, είχε πάντα τον ρόλο του οδηγού του επιχειρησιακού οχήματος.
Για να αποκρύψουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας φορώντας γάντια ενώ χρησιμοποιούσαν ακουστικά για τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Παράλληλα, δεν ανέφεραν ποτέ τα κανονικά τους ονόματα, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και παρατσούκλια, άλλαζαν συχνά τις τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, ενώ αυτά που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών και κατά την καθημερινότητά τους ήταν κυρίως δηλωμένα σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.
Ενδεικτικό του επιπέδου της δράσης και της οργάνωσής τους είναι η χρήση πομποδέκτη – ασυρμάτου, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δήλωναν έσοδα λιγότερα από τα έξοδά τους, απέφευγαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, διατηρούσαν στο όνομά τους πλήθος οχημάτων και ξόδευαν μεγάλο αριθμό χρημάτων σε παραγγελίες, ενοίκια, καύσιμα και αγορές οχημάτων.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο με τη συνδρομή αστυνομικών της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος ρολογιών, χρυσαφικών και κοσμημάτων, πλήθος κινητών, καρτών sim, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών και παιχνιδομηχανών, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταλλικό ταμπελάκι αυτοκινήτου με αριθμό πλαισίου και μεταλλικό κομμάτι με αναγραφόμενο αριθμό πλαισίου οχήματος, αναδιπλούμενος σουγιάς και ψαλίδι, 83,7 ευρώ, χρηματικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ, 1.000 σελίνια Αυστρίας και 5.000 μπολιβάρ Βενεζουέλας.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 14 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής από οικίες, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους Μοσχάτο και Νέα Πέραμο Αττικής καθώς και στο Αίγιο Αχαΐας, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από αυτές να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους, συνεχίζονται.