Το αεροσκάφος της Yeti Airlines που μετέφερε 72 άτομα συνετρίβη στην Ποκάρα στο δυτικό Νεπάλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 68 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους,
στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα της τελευταίας 30ετίας στην μικρή χώρα των Ιμαλαΐων.Τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» είναι σε καλή κατάσταση, λέει ο αξιωματούχος που ερευνά τους θανάτους τουλάχιστον 68 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην Ποκάρα στο δυτικό Νεπάλ
Το μαύρο κουτί και η συσκευή εγγραφής φωνής στο πιλοτήριο από το αεροσκάφος της Yeti Airlines που συνετρίβη στο Νεπάλ εντοπίστηκαν, καθώς η χώρα τήρησε ημέρα πένθους τη Δευτέρα για τα θύματα της πιο πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Ο Teknath Sitaula, αξιωματούχος του αεροδρομίου του Κατμαντού, είπε ότι τα λεγόμενα μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση τώρα. Φαίνονται καλά από έξω.» Η εξέλιξη ήρθε αφότου επιβεβαιώθηκε ότι 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα και η αστυνομία είπε ότι δεν αναμένει να βρει άλλους επιζώντες.
Το αεροσκάφος ATR 72 της Yeti Airlines έπεσε σε ένα απότομο φαράγγι, έγινε κομμάτια και τυλίχτηκε στις φλόγες με 72 επιβαίνοντες καθώς πλησίαζε την τουριστική πόλη Ποκάρα την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σχοινιά και φορεία για να ανασύρουν πτώματα από τη χαράδρα βάθους 300 μέτρων αργά το βράδυ, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται τη Δευτέρα.
«Έχουμε στείλει μέχρι στιγμής 63 πτώματα στο νοσοκομείο», δήλωσε τη Δευτέρα ο αστυνομικός Α.Κ. Τσέτρι. «Λόγω ομίχλης, η έρευνα έχει διακοπεί. Θα συνεχίσουμε την έρευνα μετά από μία ή δύο ώρες όταν ο καιρός καθαρίσει». Οι αρχές ανέφεραν ότι τα πτώματα θα παραδοθούν στις οικογένειες μετά την ταυτοποίηση και την εξέταση.
Συντρίμμια από το δικινητήριο αεροσκάφος σκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφωμένων υπολειμμάτων των φτερών του και των καθισμάτων επιβατών. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο μετά τη συντριβή και προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές που έστελναν πυκνό μαύρο καπνό στον ουρανό.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 15 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, δύο Νοτιοκορεάτες και ένας επιβάτης από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Yeti Αirlines, Σουνταρσάν Μπαρτάουλα. Οι υπόλοιποι ήταν από το Νεπάλ.
«Απίστευτα θλιβερά νέα από το Νεπάλ με τη συντριβή αεροπλάνου με πολλούς επιβάτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αναζητούσε πληροφορίες για τον Αυστραλό υπήκοο στο αεροσκάφος.
Το ATR 72 εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα, Κατμαντού, και βυθίστηκε στο φαράγγι μεταξύ του ολοκαίνουργιου διεθνούς αεροδρομίου της Ποκάρα και του παλιού εσωτερικού, λίγο πριν τις 11 π.μ. (τοπική ώρα) της Κυριακής.
«Περπατούσα όταν άκουσα μια δυνατή έκρηξη, σαν να έσκασε μια βόμβα», είπε ο μάρτυρας Aρούν Ταμού, 44 ετών, που βρισκόταν περίπου 500 μέτρα μακριά και ο οποίος μετέδωσε ζωντανά βίντεο με τα συντρίμμια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μερικοί από εμάς βιαστήκαμε να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε κάποιον. Είδα τουλάχιστον δύο γυναίκες που ανέπνεαν. Η φωτιά γινόταν πολύ έντονη και ήταν δύσκολο να πλησιάσουμε πιο κοντά», είπε ο πρώην στρατιώτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν ήταν σαφές εάν κάποιος στο έδαφος τραυματίστηκε.
«Οι πρώτες μας σκέψεις είναι με όλα τα άτομα που επηρεάζονται από αυτό», δήλωσε η εταιρεία κατασκευής του αεροσκάφους ATR με έδρα τη Γαλλία σε δήλωση την Κυριακή. «Οι ειδικοί της ATR είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην υποστήριξη τόσο της έρευνας όσο και του πελάτη».
Η αεροπορική βιομηχανία του Νεπάλ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας αγαθά και ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και μεταφέροντας ξένους ορειβάτες. Αλλά μαστίζεται από κακή ασφάλεια λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και συντήρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλους τους αερομεταφορείς του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της για λόγους ασφαλείας.
Το Νεπάλ διαθέτει επίσης μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και πιο δύσκολους αεροδιαδρόμους στον κόσμο, καθώς είναι πλαισιωμένοι από χιονισμένες κορυφές που αποτελούν πρόκληση ακόμη και για καταξιωμένους πιλότους. Ο καιρός είναι επίσης ιδιαίτερα απρόβλεπτος, ιδιαίτερα στα βουνά, όπου η πυκνή ομίχλη μπορεί ξαφνικά να κρύψει ολόκληρα βουνά από τη θέα.
Το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα του Νεπάλ συνέβη το 1992, όταν και τα 167 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Pakistan International Airlines έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη προσεγγίζοντας το Κατμαντού. Σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 σε συντριβές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ.