Αφγανιστάν: Νέα απαγόρευση στις γυναίκες επέβαλαν οι Ταλιμπάν, στερώντας τους την εργασία σε ΜΚΟ. Το τελευταίο διάταγμα έρχεται μετά την απαγόρευση της φοίτησης
των γυναικών στα πανεπιστήμια, το οποίο επιβάλλεται από ένοπλους φρουρούςΗ νέα εντολή των Ταλιμπάν που απαγορεύει στις γυναίκες να εργάζονται για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι ισλαμιστές ηγέτες δικαιολόγησαν την κίνηση λέγοντας ότι οι γυναίκες υπάλληλοι ΜΚΟ είχαν παραβιάσει τους κώδικες ένδυσης επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ. Το διάταγμα έρχεται λίγες μέρες μετά την απαγόρευση των φοιτητριών από τα πανεπιστήμια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε επίσης την κίνηση λέγοντας ότι θα ήταν «καταστροφική για τον αφγανικό λαό».
Αφγανές εργαζόμενες σε ΜΚΟ που συνεισφέρουν το βασικό εισόδημα στο νοικοκυριό τους είπαν στο BBC για τον φόβο και την αδυναμία τους. «Αν δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου, ποιος μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά μου;» είπε μία απο αυτές, ενώ μία άλλη χαρακτήρισε την είδηση «σοκαριστική» και επέμεινε ότι συμμορφωνόταν με τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας των Ταλιμπάν.
Μια τρίτη γυναίκα αμφισβήτησε τα «ισλαμικά ήθη» των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι τώρα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της και να ταΐσει τα παιδιά της. «Ο κόσμος παρακολουθεί και δεν κάνει τίποτα», είπε μια άλλη γυναίκα συνεντευξιαζόμενη. Το BBC δεν δημοσιεύει τα ονόματα των γυναικών για να τις προστατεύσει.
Η εντολή του Σαββάτου (24/12) ήρθε με επιστολή του Υπουργείου Οικονομίας προς τις εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ. Απείλησε να ακυρώσει την άδεια οποιουδήποτε οργανισμού δεν συμμορφωθεί αμέσως. Ως εξήγηση, ανέφερε ότι οι γυναίκες παραβίαζαν τον νόμο της Σαρία με το να μην φορούν χιτζάμπ.
Η κίνηση έχει πυροδοτήσει διεθνή οργή, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει βαθιά ανήσυχος, προσθέτοντας ότι «θα διαταράξει τη ζωτική και σωτήρια βοήθεια σε εκατομμύρια». «Οι γυναίκες έχουν κεντρική θέση στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον αφγανικό λαό», είπε
Περιγράφηκε επίσης ως «σαφής παραβίαση των ανθρωπιστικών αρχών» από ανώτερο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα, πραγματοποιώντας εργασίες αρωγής και ανάπτυξης. Μια επείγουσα συνάντηση της Ομάδας αρωγής έχει προγραμματιστεί για σήμερα για να απαντήσει στην απαγόρευση. Ένας υπάλληλος του Save the Children είπε στο BBC News ότι η οργάνωση σχεδίαζε να συναντήσει τις αρχές των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι εάν δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να εργαστούν, τότε ορισμένες ΜΚΟ θα έπρεπε να κλείσουν.
Εκφράζεται επίσης ο φόβος ότι οι Αφγανές γυναίκες δεν θα μπορούσαν να λάβουν άμεσα βοήθεια, εάν οι οργανώσεις επιτρέπεται να απασχολούν μόνο άνδρες. Οι κανόνες των Ταλιμπάν εμποδίζουν τους άνδρες να συνεργάζονται με γυναίκες. Οι γυναίκες υπάλληλοι είναι «απαραίτητες» για την προσέγγιση άλλων γυναικών και κοριτσιών, εξήγησε η Melissa Cornet από την Care International.
Και πρόσθεσε: «Χωρίς αυτούς, η ανθρωπιστική κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα, σε μια κατάσταση όπου το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει ήδη απειλητικά για τη ζωή επίπεδα πείνας». Το τμήμα της της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία περιέγραψε την απαγόρευση ως «ακόμη μια αξιοθρήνητη προσπάθεια διαγραφής των γυναικών από τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό χώρο» του Αφγανιστάν.
Από τότε που ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας πέρυσι οι Ταλιμπάν περιόρισαν σταθερά τα δικαιώματα των γυναικών, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν ότι η διακυβέρνησή τους θα ήταν πιο ήπια από το καθεστώς της δεκαετίας του 1990.
Εκτός από την απαγόρευση των φοιτητριών -που επιβάλλεται τώρα από ένοπλους φρουρούς- τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παραμένουν κλειστά στις περισσότερες επαρχίες. Οι γυναίκες δεν μπορούν επίσης να μπουν σε πάρκα και γυμναστήρια, μεταξύ άλλων δημόσιων χώρων.