Η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕ ΕΣΕΕ) έδειξε ότι εφέτος το
γιορτινό τραπέζι θα είναι από 11,6 % έως και 12,1% ακριβότερο σε σχέση με το 2021, με τις αυξήσεις σε κρέατα, γλυκά, αναψυκτικά και ποτά να είναι διψήφιες, ενώ τσιμπημένες είναι και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά.Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξεως του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021 και το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στην κατεψυγμένη γαλοπούλα είναι της τάξεως του 18,1% σε σχέση με πέρυσι, στο αρνί 11,1%, ενώ στο χοιρινό χωρίς κόκαλο φτάνει το 25,5%.
Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα εορταστικά γλυκά με τις τιμές στους κουραμπιέδες να φτάνουν στο 15,4% και στα μελομακάρονα έως και 9,8%.
Το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού με τη συμμετοχή 17 αλυσίδων ήδη βρίσκεται σε ισχύ με την τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας, που οι επιχειρήσεις έχουν συμπεριλάβει στο σύνολό τους, να κυμαίνεται από 4,89 έως και 5,5 ευρώ το κιλό και τη νωπή ολόκληρη ελληνική γαλοπούλα (σε ένα μόνο κατάστημα) στα 7,9 ευρώ το κιλό.