Το υπερ-φρούτο που περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C,
δεν είναι το πορτοκάλι, ούτε η φράουλα... Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εξωτικό φυτό. Πρόκειται για τη
γκουάβα, και η οικογένεια του φυτού (οικογένεια των Μυρτοειδών) περιλαμβάνει περίπου 100 διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά είναι: η «γκουάβα-φράουλα», η «γκουάβα-μήλο», η «γκουάβα-ανανάς». Αυτά τα μικρά θαμνόδεντρα καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές τροπικές περιοχές του πλανήτη, αλλά είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν και στα δικά μας εύκρατα-ωκεάνια κλίματα και ιδίως η «γκουάβα-φράουλα». Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά σε σχήμα αχλαδιού ενώ η διάμετρος τους κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Έχουν χρώμα πράσινο που κιτρινίζει όταν είναι ώριμα, ενώ σε μερικές ποικιλίες είναι ροζ που κοκκινίζει. Ο πολτός τους έχει πολλά σκληρά μικρά κουκούτσια και αξέχαστο άρωμα που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων
όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή της φράουλας ή των ροδοπέταλων, ανάλογα φυσικά με την ποικιλία. Έχει ελαφρά ξινή αλλά ευχάριστη γεύση. Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου. Ο πολτός του είναι πολύ γλυκός στο κέντρο και προς τα έξω πικρίζει, ενώ η φλούδα του είναι και αυτή πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Συνήθως την αφαιρούμε, όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας πλούσιας
σε φυτικές ίνες. Πιο συχνά το φρούτο τρώγεται ωμό. Όταν όμως βραστεί, η γκουάβα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ και χυμών. Στην Ασία παρασκευάζεται ειδικό αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού, με πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και φυσικό χυμό από τους καρπούς της. Οι κόκκινες γκουάβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για παρασκευές αλμυρών φαγητών και να αντικαταστήσουν την ντομάτα, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι στα οξέα και την φλούδα της ντομάτας. Τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ενώ έχουν πολλές και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο. Ενδεικτικά, μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη
C από ένα πορτοκάλι! onmed.gr
Via
δεν είναι το πορτοκάλι, ούτε η φράουλα... Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εξωτικό φυτό. Πρόκειται για τη
γκουάβα, και η οικογένεια του φυτού (οικογένεια των Μυρτοειδών) περιλαμβάνει περίπου 100 διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά είναι: η «γκουάβα-φράουλα», η «γκουάβα-μήλο», η «γκουάβα-ανανάς». Αυτά τα μικρά θαμνόδεντρα καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές τροπικές περιοχές του πλανήτη, αλλά είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν και στα δικά μας εύκρατα-ωκεάνια κλίματα και ιδίως η «γκουάβα-φράουλα». Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά σε σχήμα αχλαδιού ενώ η διάμετρος τους κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Έχουν χρώμα πράσινο που κιτρινίζει όταν είναι ώριμα, ενώ σε μερικές ποικιλίες είναι ροζ που κοκκινίζει. Ο πολτός τους έχει πολλά σκληρά μικρά κουκούτσια και αξέχαστο άρωμα που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων
όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή της φράουλας ή των ροδοπέταλων, ανάλογα φυσικά με την ποικιλία. Έχει ελαφρά ξινή αλλά ευχάριστη γεύση. Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου. Ο πολτός του είναι πολύ γλυκός στο κέντρο και προς τα έξω πικρίζει, ενώ η φλούδα του είναι και αυτή πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Συνήθως την αφαιρούμε, όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας πλούσιας
σε φυτικές ίνες. Πιο συχνά το φρούτο τρώγεται ωμό. Όταν όμως βραστεί, η γκουάβα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ και χυμών. Στην Ασία παρασκευάζεται ειδικό αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού, με πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και φυσικό χυμό από τους καρπούς της. Οι κόκκινες γκουάβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για παρασκευές αλμυρών φαγητών και να αντικαταστήσουν την ντομάτα, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι στα οξέα και την φλούδα της ντομάτας. Τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ενώ έχουν πολλές και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο. Ενδεικτικά, μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη
C από ένα πορτοκάλι! onmed.gr
Via