Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά αλλά...
τα σημάδια του μπορούν να καθυστερήσουν. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που πολλοί αποζητούν. Είναι όμως δυνατό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη νεότητά μας, εσωτερικά και εξωτερικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Η απάντηση είναι θετική. Και ένας πολύ καλός τρόπος είναι μέσα από την πρόσληψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών, των
λεγόμενων αντιοξειδωτικών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο των συστατικών αυτών στη διατήρηση της ακεραιότητας πολλών οργανικών μας συστημάτων. Πού θα βρούμε όμως τα πολύτιμα αυτά συστατικά; Τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.α.. Κάτι που ωστόσο μπορεί να μην γνωρίζετε είναι το ότι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι ο ελληνικός καφές. Τελευταία δεδομένα και μελέτες αναφέρουν ότι περιέχει σημαντικά υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα αντιοξειδωτικά εξαρτώνται βέβαια και από τον τρόπο που αυτά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, η οποία βασίστηκε σε μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον, ο καφές αναδείχθηκε στην κορυφή των αντιοξειδωτικών, στη συνδυασμένη βάση ανά μερίδα - μέγεθος και συχνότητα κατανάλωσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως στη μελέτη επισημαίνεται, υπερείχε ως προς την «αντιοξειδωτική προσφορά» ακόμη και από το τσάι, που πολύ κόσμος θεωρεί ως το πλέον αντιοξειδωτικό. Σε αντίστοιχες μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς έχει επίσης φανεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για σημαντικά οργανικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Πηγή
Via
λεγόμενων αντιοξειδωτικών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο των συστατικών αυτών στη διατήρηση της ακεραιότητας πολλών οργανικών μας συστημάτων. Πού θα βρούμε όμως τα πολύτιμα αυτά συστατικά; Τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.α.. Κάτι που ωστόσο μπορεί να μην γνωρίζετε είναι το ότι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι ο ελληνικός καφές. Τελευταία δεδομένα και μελέτες αναφέρουν ότι περιέχει σημαντικά υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα αντιοξειδωτικά εξαρτώνται βέβαια και από τον τρόπο που αυτά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, η οποία βασίστηκε σε μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον, ο καφές αναδείχθηκε στην κορυφή των αντιοξειδωτικών, στη συνδυασμένη βάση ανά μερίδα - μέγεθος και συχνότητα κατανάλωσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως στη μελέτη επισημαίνεται, υπερείχε ως προς την «αντιοξειδωτική προσφορά» ακόμη και από το τσάι, που πολύ κόσμος θεωρεί ως το πλέον αντιοξειδωτικό. Σε αντίστοιχες μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς έχει επίσης φανεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για σημαντικά οργανικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Πηγή
Via