Κάνετε καθημερινά μπάνιο και έχετε δοκιμάσει κάθε αποσμητικό που κυκλοφορεί στην αγορά, όμως η
κακοσμία επιμένει... Τι μπορεί να φταίει; Εν μέρει αυτό οφείλεται στο DNA σας, καθώς τα γονίδια καθορίζουν πόσο ιδρώτα παράγουν οι αδένες στις μασχάλες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται στην επιδερμίδα. Τα βακτήρια αυτά διασπούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον ιδρώτα, απελευθερώνοντας την άσχημη μυρωδιά.
κακοσμία επιμένει... Τι μπορεί να φταίει; Εν μέρει αυτό οφείλεται στο DNA σας, καθώς τα γονίδια καθορίζουν πόσο ιδρώτα παράγουν οι αδένες στις μασχάλες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται στην επιδερμίδα. Τα βακτήρια αυτά διασπούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον ιδρώτα, απελευθερώνοντας την άσχημη μυρωδιά.
Παρ' όλα αυτά, ο γιατρός και χημικός Τσαρλς Στιούαρτ υποστηρίζει πως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την κακοσμία του σώματος που λίγοι γνωρίζουν!
Πρόκειται για ένα αγαπημένο λαχανικό που καταναλώνουμε καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό είναι η τομάτα!
Ο Δρ Στιούαρτ συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες εδώ και 20 χρόνια, αναζητώντας νέες θεραπείες για δερματοπάθειες όπως το έκζεμα.
Αρχικά παρατήρησε ότι στο κοτσάνι της τομάτας υπάρχει ένα δύσοσμο έλαιο. Το έλαιο αυτό περιέχει τερπένια, μια ομάδα ουσιών που προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά – όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια – τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση τους.
Ο ρόλος αυτών των ουσιών στην κακοσμία εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο διασπώνται από τα ένζυμα, καθώς κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται χημικές ουσίες που αντιδρούν με το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της τομάτας. Στη συνέχεια, παράγονται άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα.
Η μελέτη του Δρ Στιούαρτ στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses αναφέρει πως ακόμη και 50 με 100 γραμμάρια τομάτας είναι αρκετά για να «εξουδετερώσουν» το αποσμητικό ή την κολόνια σας
Via
Via