Τα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα

Τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί προστατεύουν την... καρδιαγγειακή υγείακαι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με μιανέα αμερικανοκινεζική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του
Τενεσί, μεεπικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Σιάο Ου Σου, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσανστοιχεία για περίπου 205.000 άτομα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στη διάρκεια μιαςπεριόδου περίπου έξι ετών. Το αμερικανικό σκέλος της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μειωμένοςκίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, της τάξης του 21% κατά μέσο όρο, γιαόσους έτρωγαν τα περισσότερα φιστίκια (γύρω στα 18 γραμμάρια την ημέρα).Τοκινεζικό σκέλος της έρευνας διαπίστωσε μια σχεδόν ανάλογη μείωση του κινδύνουθανάτου κατά 17% για όσους έτρωγαν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, διαπιστώθηκε και στις δύο χώρες μια σχέση ανάμεσα στην αυξημένηκατανάλωση ξηρών καρπών και στην μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθειακαι για θάνατο από έμφραγμα. Η προστατευτική δράση ισχύει τόσο για τους άνδρες,όσο και για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν κανείς καπνίζει, πίνει αλκοόλ ήπόσο βάρος έχει.Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα διατροφικό μέσο για τηβελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, εφόσον όμως κάποιος δεν έχει αλλεργία σεαυτούς. Οι καρποί, εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, έχουναντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίεςαρτηρίες, κάτι το οποίο έχει δειχτεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια προστατευτική δράση των ξηρών καρπών, όσοναφορά τον καρκίνο και τον διαβήτη.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share