6 τρόποι για να καταφέρεις να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

Μήπως απασχολείς το μυαλό με χιλιάδες ασήμαντες σκέψεις και ανάγεις κάθε μικροεμπλοκή σε πρόβλημα;

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει περίπτωση τέτοιες συνήθειες να σε κρατούν πίσω και να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Δες κάποιους απλούς τρόπους να σταματήσεις να
υπεραναλύεις τις καταστάσεις και να αρπάζεις κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Βάλε τα πράγματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: Ρώτα τον εαυτό σου, «θα με απασχολεί αυτό το θέμα σε 5 χρόνια; Ή σε 5 εβδομάδες;» Ρωτώντας τον εαυτό σου αυτή την απλή ερώτηση, θα συνειδητοποιήσεις αν αναλώνεσαι σε κάτι που έχει σημασία.

Βάλε προθεσμίες: Για τις μικρές αποφάσεις, όπως αν θα πλύνεις τα πιάτα ή αν θα απαντήσεις σε ένα mail δώσε στον εαυτό σου 30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο για να πάρεις την απόφαση. Για πιο σημαντικές αποφάσεις, προσπάθησε να βάλεις το όριο των 30 λεπτών ή το τέλος μια εργάσιμης ημέρας.

Συνειδητοποίησε ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα: Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά επιλέγουμε να προσπαθούμε να ελέγχουμε τα πάντα. Κανείς δεν μπορεί να δει όλα τα πιθανά σενάρια εκ των προτέρων. Αυτό είναι, φυσικά, πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη…

Το timing είναι το παν: Πρέπει να επιβάλλεις στον εαυτό σου «Όχι, αυτό δεν θα το σκεφτώ τώρα». Όταν είσαι πεινασμένος ή νυστάζεις, το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει σε αρνητικές σκέψεις. Εκείνη την ώρα το μυαλό σου δεν λειτουργεί σωστά για να βρει λύση, οπότε είναι μάταιο να σκέφτεσαι το πρόβλημα.

Ασκήσου: Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να φύγουν οι εσωτερικές εντάσεις και οι ανησυχίες. Μετά την άσκηση, θα νιώσεις πιο αποφασιστικός και παραγωγικός.

Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που δεν υπεραναλύουν τα πράγματα: Το κοινωνικό περιβάλλον σου παίζει μεγάλο ρόλο. Επίσης, βρες πηγές που δεν σε κάνουν να αναλύεις τα πράγματα: blogs, βιβλία, ταινίες και μουσική. Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share