Συμβουλές για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας

Εξάρτημα της καθημερινότητάς μας, αλλά κι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας… Τι είναι; Μην πάει ο νους σας στο χαλάκι της εισόδου, ούτε στο βουρτσάκι του μπάνιου. Η καθημερινή και πολύωρη χρήση του υπολογιστή τον μετατρέπει σιγά-σιγά σε εστία μικροβίων, των οποίων δεν φανταζόμαστε ούτε την ποικιλία, ούτε το πόσο βλαβερά είναι για μας. Όπως και κάθε άλλη
συσκευή, ο υπολογιστής θέλει φροντίδα και καθαριότητα για να λειτουργεί σωστά. Μερικά μυστικά για την γρήγορη και αποτελεσματική καθαριότητα του… καλύτερου (ηλεκτρονικού) μας φίλου! Αν έχετε υπολογιστή για πάνω από ένα χρόνο και δεν έχετε ανοίξει ακόμα τον «πύργο» του, είναι καιρός να το κάνετε. Τις βίδες δεν τις ξεβιδώνει μόνο ο ηλεκτρονικός, πολλά απ’ αυτά που περιέχει το κουτί είναι ευπαθή στη σκόνη, που συσσωρεύεται με τον καιρό πάνω τους και θέλει ειδική μεταχείριση για να καθαριστεί. Περιττό να το αναφέρουμε μάλλον, αλλά οπωσδήποτε πριν βάλετε μπροστά τη διαδικασία καθαρισμού πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι κλειστός, η πρίζα δεν βρίσκεται στο ρεύμα και ο «πύργος» έχει αποσυνδεθεί απ’ όλα τα καλώδιά του. Το εσωτερικό του «πύργου» το καθαρίζουμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ένα σπρέι αέρα (ή την ανάποδη λειτουργία της ηλεκτρικής σκούπας, που φυσάει αέρα και δεν ρουφάει) για να καθαρίσουμε τον επεξεργαστή και τους ανεμιστήρες. Ένα μικρό πινέλο για να καθαρίσουμε τη σκόνη από τις κάρτες ήχου και γραφικών, που είναι πιο ευαίσθητες. Ένα πανί καθαρισμού για τα εσωτερικά τοιχώματα του κουτιού και κυρίως το «πάτωμά» του, που λογικά θα έχει μαζέψει την περισσότερη σκόνη.

Προσοχή: Αν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα πανάκια που «ηλεκτρίζουν» τη σκόνη δεν πρέπει επ’ ουδενί να ακουμπήσουμε μ’ αυτό τις κάρτες, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε πολύτιμα στοιχεία ή να κάνουμε ζημιά στο λειτουργικό μας πρόγραμμα. Πώς καθαρίζουμε τον υπολογιστή μαςΓια να αποφύγουμε να γεμίσει το εσωτερικό του υπολογιστή μας σύντομα με σκόνη υπάρχουν ειδικά φίλτρα μπροστά από τους ανεμιστήρες. Οι πιο πρακτικοί, βέβαια, τοποθετούν απλά ένα μικρό κομμάτι γυναικείο καλσόν μπροστά από τους ανεμιστήρες. Τοποθετείται εύκολα (μπορείτε να το στερεώσετε με σελοτέιπ), κάνει την ίδια δουλειά και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του υπολογιστή. Για το πληκτρολόγιο, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας, υπάρχει ειδική διαδικασία. Οι περισσότεροι το γυρίζουν ανάποδα και το χτυπούν στο γραφείο για να φύγει η πολλή σκόνη (και… οτιδήποτε άλλο) έχει φωλιάσει κάτω από τα πλήκτρα. Τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο μπορούμε να αφαιρούμε τα πλήκτρα και να καθαρίζουμε σχολαστικά από κάτω με καθαριστικό αυτιών, το οποίο είναι ελάχιστα βρεγμένο. Το πάνω μέρος των πλήκτρων μπορεί να καθαριστεί απλά μ’ ένα βρεγμένο πανάκι. Αν υπάρχουν μαυρίλες ή λεκέδες που… επιμένουν, χρησιμοποιούμε λευκή μαλακή γομολάστιχα, η οποία εξαφανίζει τη βρωμιά, αλλά όχι και το… γράμμα πάνω στο πλήκτρο.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share