Πως οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δημιουργούν εμπόδια και υψηλούς κινδύνους στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τονίζουν μάλιστα πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εξεύρεση κοινού τόπου είναι αδύνατη και γι' αυτό ευθύνονται οι θεσμοί.....
Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους” σημειώνουν από το Μαξίμου επισημαίνοντας πως το μεν ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετο στα θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού αλλά επιθυμεί κούρεμα του χρέους, η δε Κομισιόν είναι πιο χαλαρή στις μεταρρυθμίσεις αλλά αποκλείει τη διαγραφή χρέους.
Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους” τονίζουν.
Ως απάντηση σε αυτό το νέο πρόβλημα, η κυβέρνηση επέλεξε να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είχε σχεδιαστεί για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση την προηγούμενη εβδομάδα. Επέλεξε επίσης να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
Προς επίρρωση του πολιτικού τους σκεπτικού, από το Μαξίμου επικαλούνται τόσο το δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο το ΔΝΤ ζητά κούρεμα του ελληνικού χρέους κι απειλεί με μη καταβολή της δόσης που του αναλογεί στην Ελλάδα, όσο και τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που είπε πως το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Via
Via