Οι 55 κανόνες του σουβλίσματος…

Μπύρα ή χύμα κρασί; Βαρύ λαϊκό ή δημοτικό την άγια αυτή ημέρα; Πώς ορίζεται ο άρχοντας της ζούγκλας; Με αυτά στο μυαλό κάναμε ένα ηλεκτρονικό meeting. Ιδού το αποτέλεσμα…

1. Δεν βαριόμαστε. Αν βαριόμαστε, σκεφτόμαστε πάλι την πρώτη πέτσα που θα κόψουμε με το χέρι.

2. Τα αυτόματα μοτέρ για σούβλισμα κόβουν ένα γενναίο 30% από το πνεύμα της Κυριακής του Πάσχα.

3. Μπύρα. Κρύα. Στο χέρι που δεν σουβλίζει.

4. Κοκορέτσι. Που μόλις βγήκε. Στο στόμα που δεν σουβλίζει.

5. Όχι Θώδη, όχι Γωγώ Τσαμπά. Είναι ποπ.

6. Κάνουμε παρέα με τον θείο από το Αγρίνιο. Είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που είμαστε σε κατάσταση να απορροφήσουμε τη σοφία του.

7. Ο καλός σουβλιστής νιώθει την ευθύνη που έχει στα χέρια του.

8. Σουβλίζουμε για να σουβλίσουμε. Σουβλίζουν και οι βετζέ δηλαδή.

9. Ομπρέλα για τον ήλιο παιδιά. Όλα τα άλλα είναι μυρωδικά.

10. Καπελάκι «durostick» και φανελάκι «κουφώματα Αναστασιάδης». Ή ψήνεις ή δεν ψήνεις.

11. Αργά. Αργά.

12. Στην Κρήτη, που το βαριόμαστε το βλάχικο, έχουμε το αντικρυστό

13. Ο καλός ψήστης είναι σαν τον κυνηγό: Ξυπνάει νωρίς. Αν είναι να το ξεκινήσετε αργά, Καλά Χριστούγεννα.

14. Οι μη έχοντες επαφή με το σούβλισμα παρακαλούνται όπως απομακρυνθούν, γιατί το Πάσχα, δεν έχει ντελίβερι. Κοινώς, θα πεινάσετε.

15. Και όχι, δεν έχουν όλοι δικαίωμα στην «στροφή για το καλό». Για το καλό της πείνας σας.

16. Κάνε ξεκάθαρο από την αρχή ποιός είναι ο άρχοντας της πέτσας. Μια βέργα να χτυπάς χέρια που πλησιάζουν θα ήταν πολύ χρήσιμη.

17. Αν είσαι μάγκας, δείξε την προσοχή που αρμόζει στο κοκορέτσι και άσε τους άλλους να παλεύουν για το αρνί. Θα βγεις σίγουρα κερδισμένος.

18. Όποιος έχει μοτεράκι για να γυρνάει το αρνί είναι σαν να πήγε στην ταβέρνα και να του το φέραν έτοιμο.

19. Σε κάθε παρέα-οικογένεια είναι χρήσιμος ένας που ξέρει πώς βγάζουμε το αρνί από την σούβλα όταν ψηθεί. Φρόντισε να έχεις έναν στην ομάδα σου.

20. H μοναξιά του σουβλιστή πριν το πέναλτι. Τί εννοείς τι εννοώ;

21. Είναι αδύνατο να φας αποκλειστικά και μόνο κρέας. Το στομάχι σου απαιτεί λίγη πρασινάδα, κανένα κομμένο βραστό αυγό και, ιδανικά, χωριάτικη σπανακόπιτα από τα ροζιασμένα χεράκια της γιαγιάς.

22. Σέλφι με το αρνί; Αλήθεια τώρα;

23. Το Πάσχα μπορείς να ανεβάσεις μόνο τα επίπεδα χοληστερίνης σου. Άσε τις φωτογραφίες για άλλη ημέρα.

24. Τί εννοείς δεν βάζετε μουσική; Και οι γυναίκες της παρέας πώς θα ξυπνήσουν; Πώς θα γκρινιάξουν και το κυριότερο: Πώς θα τηγανίσουν καμιά πατάτα;

25. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, θα θυμηθείτε ιστορίες από τον στρατό. Φρόντισε να έχεις προβάρει την καλύτερή σου από την προηγούμενη ημέρα.

26. Σουβλίζουμε με το μυαλό στην πρώτη πέτσα που θα κόψουμε με το χέρι.

27. Ενός λεπτού σιγή για τον λαό που περνάει μια σούβλα στο σώμα ενός ζώου, του δίνει μια γερή στο κεφάλι να περάσει, του σπάει τα κόκκαλα, του τρώει τη γλώσσα, του τρώει το μυαλό και τα έντερα τα κάνει σουπίτσα.

28. Να ξυπνήσεις νωρίς να βοηθήσεις ρε.

29. Των φρονίμων τα παιδιά πριν σουβλίσουν δεν τρώνε πρωινό.

30. Αφού την έχεις τη φωτιά, ψήσε και λίγο – τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο – τυράκι. Δεν είναι αμαρτία.

31. Το γλυκό, παιδιά. Μην ξεχνάτε το γλυκό. Μα γιατί ξεχνάτε πάντα το γλυκό.

32. Αυτά για τα μοτέρ που χαλάνε την παράδοση, τα λένε μόνοι όσοι δεν έχουν την ευθύνη του γυρίσματος.

33. Μετά το αρνί τρώμε γαλακτομπούρεκο. Εντάξει και άλλα γλυκά, αλλά γαλακτομπούρεκο.

34. Το τραπέζι του Πάσχα είναι σαν τους μπουφέδες. Αν φας πολλή σαλάτα θα χάσεις το καλό.

35. Στις 4 κάθε Κυριακή του Πάσχα, το πανελλήνιο ψάχνει για Simeco, σόδες και ένα ραντζάκι να πλαγιάσει.

36. Γραμμή με κλειδί στο αυτοκίνητο του κάγκουρα που παίζει «tragic» και λαϊκά στη διαπασών.

37. Γουστάρω να ακούω δημοτικά. Για μία μέρα ναι. Κλαρίνο, σφύριγμα, τσαλίμι

38. Ενα καλό λευκό την 25η Μαρτίου, χύμα χωριάτικο σήμερα. Να ξέρουμε τί λέμε ρε παιδιά.

39. Πάρε ένα τσίπουρο στο χέρι και κάτσε στην παρέα να μάθεις να ζεις.

40. Παγκόσμια Ημέρα Ξερόλα. Για το πόση ώρα θέλει το αρνί, για το μαρινάρισμα, για όλα.

41. Αν βιαστείς θα το κάψεις. Εκτός κι αν θες να φας μόνο πέτσα.

42. Υπάρχουν και οι φούρνοι να σου το ψήσουν, αλλά τί τον πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ αν δεν σκάψεις έναν λάκκο στην αυλή να σουβλίσεις.

43. Κάποιοι γεμίζουν την κοιλιά του αρνιού με διάφορα τυριά. Αυτοί ξέρουν.

44. Εσείς που μαθαίνετε στα παιδιά σας να τρώνε μόνο το απέξω στο κοκορέτσι, να σταματήσετε.

45. Αυτή η ημέρα θέλει πολλές αντοχές. Όχι στο γύρισμα της σούβλας, αλλά από εκείνους τους μια-φορά-τον-χρόνο συγγενείς που εμφανίζονται πάντα με ιστορίες από τα παλιά.

46. Μία συμβουλή για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική σούβλα. Το αρνί πάντα είναι πιο βαρύ στο στήθος και «κρεμάει» σε εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα αν το αφήσεις/ξεχαστεί, η βαρύτητα που το κρατάει προς τα κάτω ή να δημιουργεί «μούγκρισμα» στο μοτεράκι ή να το καίει πιο γρήγορα στο στήθος. Βάζουμε, λοιπόν, μέσα από την πλάτη του αρνιού ένα μεταλλικό / ξύλινο αντικείμενο που θηλυκώνει στη σούβλα και μεγαλώνει λίγο την απόσταση από την πλάτη του αρνιού με τη σούβλα, στο σημείο που όπου και να αφήσεις τη σούβλα δεν θα γυρίζει μόνη της και το αρνί θα ψήνεται ομοιόμορφα.

47. Πάντοτε υπάρχουν οι καλοθελητές που αναλαμβάνουν το σύνολο της διαδικασίας του ψησίματος. Φυσικά δεν περνάνε ποτέ καλά, διότι: Πεθαίνουν από την κούραση Είναι αναγκασμένοι να ακούνε τις συμβουλές του κάθε συγγενή για το ψήσιμο Στο τέλος, τρώνε λιγότερο από όλους

48. Δεν δέχεσαι κουβέντα από τους άλλους. ο ψήστης είναι σαν τον καπετάνιο στη θάλασσα.

49. Δοκιμάζεις πρώτος, κρατάς τα καλά στην άκρη.

50. Λίγο πριν το τέλος σταματάμε το γύρισμα, τυλίγουμε με λαδόκολλες το αρνί και μετά βγαίνει όλο μόνο του.

51. Το αρνί τρώγεται καλύτερο πάνω στη σούβλα κόβοντας γενναίες δόσεις στη πιατέλα κάθε φορά

52. Δεν φοράμε τζιν ή οποιοδήποτε στενό παντελόνι, γιατί μετά θα βογκάμε λες και θρηνούμε τον μακαρίτη.

53. Στο ψήσιμο σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κάρβουνα! Όχι του εμπορίου! Έχουμε κάποιο χρόνο προετοιμασίας! Πόσο δύσκολο είναι να βρούμε 2-3 τσουβάλια καλό ξυλοκάρβουνο από το χωριό; Ξυλοκάρβουνα, κατά προτίμηση από ελιές. Και μερικές κλιματόβεργες, ξεραμένες. Άλλο επίπεδο ψησίματος! Τα κάρβουνα πρέπει να ανάβουν νωρίς το πρωί!!! Πολύ νωρίς, ώστε να χωνέψουν!!!

54. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη σε όλα τα εσωτερικά τοιχώματα. Μεγάλη προσοχή με τη ρίγανη όμως, γιατί σε υπερβολικές ποσότητες πικρίζει.

55. Βάζουμε λαδολέμονο αραιά και που καθ” όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να το βάζουν με μπόλια τοποθετημένη στο πάνω μέρος κάποιου ξύλου.

clopyandpaste.blogspot.com

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share