Λουράντος: Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των Ελλήνων στα φάρμακα

Σε «συμπληγάδες πέτρες» της περίθαλψης έχουν μετατραπεί τα ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου…

ΠΦΣ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, η συμμετοχή των Ελλήνων στην αγορά των φαρμάκων από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012 αυξήθηκε σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 και στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 33-35% τον Σεπτέμβρη του 2014.

Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών επικαλέστηκε στοιχεία μελέτης βάσει των οποίων από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει τα εκτιμώμενα αποτελέσματα στο αμιγώς δημοσιονομικό σκέλος. Δεν θέλουμε την σπατάλη, θέλουμε όμως η πολιτεία να καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και η δαπάνη ναι μεν μετριέται, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί από πριν. Όπως ένας σεισμός δεν προβλέπεται έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί και πόσοι άνθρωποι θα αρρωστήσουν και τι φάρμακα θα χρειαστούν να αγοράσουν ώστε να βάζουμε κόκκινη γραμμή τα

2 δις. ευρώ» είπε ο κ. Λουράντος. Κατηγορώ» του Λουράντου στις προηγούμενες κυβερνήσεις Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατήγγειλε πως οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των φαρμακοποιών δεν οφείλονται σε επιταγές της τρόικας, αλλά στη βούληση των κυβερνήσεων. Παρουσίασε δε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

σε Αθηναίο φαρμακοποιό, η οποία αναφέρει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η προηγούμενη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας αναφέρει σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Όπως προκύπτει από την επιστολή προθέσεων που αναφέρεται ανωτέρω, η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Έτσι συμφωνήθηκε προαπαιτούμενη ενέργεια, στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την άρση: i) του περιορισμού του ενός φαρμακείου ανά φαρμακοποιό• (ii) κάθε γεωγραφικού περιορισμού σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων• και iii) της προηγούμενης έγκρισης από τη νομαρχία για την εγκατάσταση φαρμακείου. Πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα 5 του τεχνικού μνημονίου συνεννόησης6 , η μελέτη του ΟΟΣΑ περιελάμβανε επίσης σύσταση για την κατάργηση της απαίτησης να είναι φαρμακοποιοί οι ιδιοκτήτες φαρμακείων. Τελικά, η εν λόγω σύσταση δεν συμπεριλήφθηκε στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της 4ης επανεξέτασης του δεύτερου δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους.»

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share